Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Drogpolitika: az Európai Bizottság eljárást indít Magyarország ellen

Dunahemp - 2021. 02. 19. 12:25:00
Drogpolitika: az Európai Bizottság eljárást indít Magyarország ellen

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a gyógyászati célú kannabisz elutasítása miatt.

A magyar kormány szembement az EU közös, a kannabisz gyógyászati célú felhasználását szorgalmazó állásponttal - számoltunk be a 2020-as év eseményeit összefoglaló cikkünkben - és ellene szavazott tavaly decemberében az illetékes ENSZ testületben.

Miről is szólt ez a szavazás?

Az elmúlt években számos orvosi tanulmány született a kannabisz és annak hatóanyagainak felhasználásával készült termékek gyógyászati lehetőségeiről, miszerint számos egészségügyi problémára nyújthatnak hatásos és biztonságos megoldást. Ennek okán 2019 januárjában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több módosító javaslatot is küldött az ENSZ-nek, valamint annak tagállamainak. A módosítások fő szempontja, hogy a szabályozás jobban tükrözze a tudomány jelenlegi állását, illetve egyszerűbbé tegye a szabályozási rendszert és annak betartását.

Az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága (CND) szűk két évnyi egyeztetés eredményeként elfogadta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását a kannabisz újra besorolásáról.

A kannabisz eddig az 1961. évi ENSZ kábítószer-egyezmény I. és IV. jegyzékében is szerepelt. A IV. kategória azonban olyan kábítószerek listája, melyeket a "különösen veszélyes" drogok közé tartoznak és nincsen elismert gyógyászati potenciáljuk, ebben a kategóriában van például a heroin is.

A CND ülésén megszavazott javaslat szerint a kannabisz kikerült a IV. jegyzékből, és csak az I. jegyzékben szabályozzák azt, a gyógyászati alkalmazással rendelkező kábítószerek között. Így a kannabisz és hatóanyagai továbbra is nemzetközi szabályozás alá esnek.

Ezzel gyakorlatilag elismerték a kannabiszban rejlő lehetőségeket, és nemzetközi jogi akadályok gördültek el a gyógyászati felhasználás és annak további kutatása elől.

Fontos megjegyezni, hogy szó sem volt legalizációról, az ENSZ döntése csupán az orvosi felhasználás engedélyezésével járt. Ami jóval veszélyesebb kábítószereknél is lehetséges, mint például az ópiátok.

Miért indult eljárás?

Az ENSZ ülését megelőzően az uniós tagállamok tavaly novemberben közösen határoztak a kannabisz gyógyászati célú felhasználásáról, amely döntés jogilag kötelező a tagállamokra nézve. Ezzel szemben a magyar kormány - egyedüli Európai Uniós országként - a WHO javaslata ellen voksolt.

Az EU bizottság honlapján tette közzé, hogy az EU országok közös álláspontjának figyelmen kívül hagyása miatt kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, melyről formális figyelmeztetést küldött Budapestre.

A magyar kormánynak két hónapja van, hogy érdemben reagáljon. Amennyiben ez nem történik meg, akkor Brüsszel indoklással ellátott hivatalos véleményt küld. Ha Magyarország nem szünteti meg a jogsértést, akkor az EU Bírósága elé kerülhet az ügy.

Nem lesz orvosi kannabisz egy darabig

Maga az eljárás inkább tekinthető az EU és Magyarország közti vitának, mint előremutató változások előszelének.

Nemzetközi téren sem fog az ENSZ döntését követően drasztikus irányváltás történni, mivel a javaslatot végül 27-25 arányban fogadták el (Ukrajna tartózkodott). Ez a megosztottság különösen furcsa, mivel a CND elmúlt két éves munkája során, számos szakértő és civil szervezet bevonásával, rendkívül részletesen elemezte az orvosi kannabisz pro és kontra érveit, valamint mára több mint 50 országban került gyógyászati alkalmazásra (jó pár ezek közül a rekreációs fogyasztást is legalizálta).

Ebből kiderül, hogy a nemzetközi egyezmények nehezen tartják a lépést azokkal a tagállamokkal, ahol a törvénykezés a legfrissebb tudományos eredményeken és szakmai egyeztetéseken alapszik. Valamint, mivel több tagállam saját szakpolitikája eltér a nemzetközi egyezményektől, jól látszik, hogy az egységes nemzetközi kábítószer szabályozási rendszer jelen formájában nem működik hatékonyan.

Az ENSZ-nek nem áll hatalmában döntéseit rákényszeríteni a tagokra, így csak azokban az országokban válik könnyebbé az orvosi felhasználás, ahol már amúgy is előrehaladottabb a helyzet.

Értetlenül állunk az események előtt

Bár a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) közlése szerint Magyarország 2030-ra ipari kendernagyhatalommá szeretne válni Európában és uniós projektek keretein belül a kender különböző részeinek feldolgozására épülő könnyipart kíván létrehozni, úgy tűnik a növényzet legjövedelmezőbb részét, a virágzatot nem szeretné felhasználni.

E miatt nem csak jelentős gazdasági előnyöket vonunk meg magunktól, de számos súlyos, többek között daganatos, epilepsziás, szklerózis multiplexes és más krónikus betegségekkel küzdőktől vesszük el az életminőségüket jelentősen javítani képes, természetes és biztonságos gyógyszert.

Ennek az egésznek a hátterében még mindig a közhiedelem áll, miszerint a kender nem egy haszonnövény, hanem a fű, a kábítószer függőség ugródeszkája. Szerencsére egyre több hiteles szószólója van azon tényeknek, miszerint a kannabisz egy rendkívül sokoldalú haszonnövény és fontos szerepe van, mind az emberek és állatok egészségének megőrzésében, mind a természet helyreállításában.

A kannabisz új besorolásával lényegében az utolsó nemzetközi jogi akadály is elgördült a gyógyászati felhasználás elől. Innentől már tényleg csak az mi döntésünkön múlik, hogy a kannabiszt mikor állítjuk az emberi szenvedés enyhítésének szolgálatába.

Vissza a főoldalra

Tartalomhoz tartozó címkék: cannabis hírek jog nemzetközi